Ensilerings- och lagringsråd

Ensileringsråd – Balar

Ensileringsråd – Balar

Rundbalar och fyrkantsbalar – råd om pressning, nätning, inplastning och hantering

Ensileringsråd – balar: I denna artikel pratar vi om råd för att få en bättre foderkvalitet och en effektiv konservering.

Paketkonservering svarar idag för mer än hälften av all ensilering i Sverige, Norge och Finland. Ekonomin i paketkonserveringen beror på följande faktorer:

  • Vidmakthålla god hygienisk kvalitet.
  • Utbyttja pressens förmåga att fylla presskammaren och skapa välformade balar.
  • Att upprätthålla balens packningsgrad med garn alternativt nät av god kvalitet.
  • Täcka balarna med sträckfilm av god kvalitet och använda en inplastare som ger rätt försträckning och överlappning. Antalet lager bör anpassas efter grödans utvecklingsstadium och grovlek.
  • Hantera balarna varsamt och lagra den oåtkomligt för fåglar, möss och katter.

För att underlätta konserveringen av vall i paket är det avgörande att grödan är skördad vid rätt tidpunkt (knoppning/axskjutning) och förtorkad till ca 50% torrsubstanshalt. Den veka grödan underlättar en hög pressningsgrad och motverkar punktering av plasten. Dessutom gör den höga TS-halten att en hög pressningsgrad underlättas och förhindrar negativ bakterietillväxt. Blötare grödor konserveras med tillsatsmedel för att bibehålla god hygienisk kvalitet. Det är också viktigt att tänka på att presskammaren inte kan pressa ut vatten – en blöt gröda tar mer plats och ger höga konserveringskostnader (70-80 öre per kilo TS). Däremot ger en väl förtorkad gröda mycket konkurrenskraftiga konserveringskostnader (25-30 öre per kilo TS). Det är värt att notera att pressarnas förmåga att sönderdela och packa hårt skiljer sig mellan fabrikat. Därför är det viktigt att välja en lämplig press för ensilering!

Ta hand om ditt foder och spara pengar

En väl genomförd garnlindning alternativt inpackning med nät av hög kvalitet vidmakthåller balens packningsgrad, underlättar inplastningen och förbättrar konserveringsresultatet. Om däremot inlindningen är dålig, genom för få varv garn och nät, kan det skapa onödiga förluster genom svamptillväxt i balen. Detta beror på att gräs lägger sig mellan plastlagren vid inplastningen, vilket leder in luft i balen.

Ensilering är konservering utan syre. Paketkonservering idag innebär att du kan pressa och paketera din gröda inom några minuter, vilket ingen annan metod klarar av. Ändå är det viktigt att bibehålla tätheten. En normal gröda, skördad och förtorkad till ca 40% TS, erhåller en bra täthet med sex lager modern sträckfilm. Men onormala förhållanden, till exempel blöta och förvuxna grödor, är mycket tuffare mot plasten och kräver särskild uppmärksamhet. Därför bör du vara extra noggrann när det gäller sent skördat gräs i fyrkantiga paket, där strån ofta är vassa som knivar. För att undvika detta bör du undvika att skörda sent – det är inte tekniken till för och det kostar onödigt kraftfoder.

Hantering och lagring handlar om sunt förnuft

En välpressad rundbal med måtten 120×120 cm innehåller foder för ca 300 kr, vid ett produktionsvärde av en krona per kg TS. Med detta i åtanke är balen med andra ord väl värd en kärleksfull hantering och lagring utan flyganfall eller musinvationer. Studier vid SLU, utförda vid Kungsängens forskningscentrum, visar att konservering och lagring i en balgård omgiven av nät runt och över lagret, reducerar näringsförlusten med 3-5%. I jämförelse ger en vanlig tornsilo ca 10-15%. Därför är det bra att utnyttja tekniken och möjligheten att konservera bra foder till en rimlig kostnad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *