Ensileringsråd – Vallfoder

Så ger konserverat vallfoder friska djur med god produktion
Ensileringsråd – Vallfoder: I denna artikel ska vi prata om ensileringsråd för vallfoder och hur rätt hantering av vallfoder genom ensilage och korrekt lagring ger friska djur med god produktion.
Både nötkreatur och hästar mår bäst av en stor och sund giva av välkonserverat hö eller ensilage. För att uppnå detta är det avgörande att noggrant förbereda både sådd och skörd av vallen. Genom att använda modern slåtterutrustning kan du säkerställa en skörd fri från jord och gamla skörderester. När du jämnar till vallen och tar bort jordvallar och gödselhögar, uppnår du en hög hygienisk kvalitet på fodret. Detta leder till friska djur och högkvalitativa livsmedel. Däremot kan en nedsmutsad gröda resultera i sjukdomar och sämre produkter. Ensilage utgör cirka 80% av det konserverade vallfodret.
Fördelar med ensilage framför hö:
- Ensilage är mindre väderberoende, vilket ger möjlighet att skörda vid optimalt näringsvärde för djuren.
- Det minskar näringsförluster vid skörd, vilket i sin tur minskar behovet av kraftfoder.
- Genom att förhindra tillväxt av sporbildande bakterier och svampar, motverkas problem som ”hästhostan”.
- Dessutom erbjuder ensilage flexibla och kostnadseffektiva konserverings- och hanteringsmöjligheter.
För att lagra ensilage effektivt behöver du syretäta lösningar. Genom att packa och täcka torn- eller plansilos noggrant, samt använda välformade och pressade balar som plastas in med modern 7-skiktsplast, säkerställer du skyddad lagring. Om luft tränger in, kan det leda till betydande förluster och försämrad foderhygien.
Skörd och förtorkning:
När du slår grödan, inleds en nedbrytningsprocess av enzymer och mikroorganismer. Genom att krossa grödan vid skörd och sprida ut den i en luftig sträng säkerställer du en snabb och jämn upptorkning med minimala förluster. För att undvika näringsförlust bör du vända eller konditionera tjocka strängar. Det är också viktigt att inte pressa blöta strängar utan konserveringsmedel, eftersom detta kan främja tillväxten av skadliga bakterier. Med rätt ensileringsråd om vallfoder kan du optimera processen för bästa resultat.
Inläggning, packning och täckning i plansilo:
När grödan når en torrsubstanshalt på 30% i plansilon eller 40% i tornsilon, är det dags att lägga in den, packa väl och täcka omsorgsfullt. En korrekt fördelning och packning av grödan är avgörande för att undvika värmebildning i silon. Ta tid på dig och låt inte transportkedjan stressa packningsprocessen – detta är ett kritiskt moment för att förebygga framtida problem.
Täckningens två viktigaste uppgifter:
- Utesluta syre.
- Motverka värmestress, vilket kan leda till förhöjd temperatur i silon.
En plansilofilm av hög kvalitet kan effektivt lösa dessa problem. Dessutom är det viktigt att tynga ned plasten för att förhindra att den fladdrar och pumpar in luft. En kraftig täckväv ger ytterligare skydd mot foderskador och är en billig investering för att säkerställa ett bra foder.