Plansilo och plansiloplast – hur fungerar det?

Plansilo och plansiloplast – hur fungerar det?
Plansilo och plansiloplast – hur fungerar det? Rundbalplasten har du koll på vid det här laget och du vet givetvis allt om både slitstyrka och tjocklek my, för att inte tala om balens punkteringsstyrka och täthet. Säkert har du även hört talas om plansilofolie och plansilofack. Men vad är detta egentligen? I denna artikel ska vi berätta allt du behöver veta om plansilo och den plast som används för denna typen av näringsförvaring.
Varför ska man använda plansilofack?
Ett storskaligt bruk betyder stora mängder plast och resultatet av det är stora mängder pengar återkommande varje år. Givetvis kostar ett plansilofack att anlägga och på en kort tidshorisont är kostnaden betydligt större än att köpa rundbalplast. Men om du slår ut det på livstid kommer plansilo vara ett mer kostnadseffektivt alternativ.
Detta passar dig med storskaligt lantbruk, eftersom anläggandet av ett plansilofack kräver en större investering och inte är något man gör i en handvändning. Om du har en större gård och framför allt hanterar stora mängder ensilage, är detta något att överväga.
Utmaningar för mindre lantbruk
Utöver kostnaden och tiden det tar att anlägga ett plansilofack tillkommer även en hel del mankraft för att hantera detta. Dina vanliga maskiner kommer sannolikt inte att räcka till och de enda par händer som du har att arbeta med kommer att vara för få.

Hur gör man för att få bästa resultat?
Vi kommer inte att lägga ut någon rekommendation på hur du bäst gjuter ditt plansilofack, det lämnar vi åt proffsen. Det vi däremot kan hjälpa dig med är att berätta mer om vår plansilofolie och kanske ge dig ett tips eller två. Vår plansiloplast är rivtålig och har en hög punkteringsstyrka. Detta gör att ensilaget bevaras och lagras, för att bibehålla sin höga kvalitet. För bästa möjliga foderkvalitet i plansilon rekommenderar vi först ett lager Mikrofolie som minimerar chansen till luftfickor. Därefter lägger du ett lager plansilofolie. Mikrofolie är en av de mest prisvärda investeringarna som du kan göra för att få ett hållbar foder av hög kvalitet.
Inläggning, packning och täckning i plansilo
När grödan har förtorkats över pressvattensgränsen ska grödan in i silon. Där ska den packas väl och täckas med omsorg. Det absolut mest känsliga momentet är grödans fördelning och förpackning inuti silon. Här måste du skynda långsamt och inte låta transportkedjan hetsa packningsjobbet, det är tack vare detta noggranna förarbetet som du förhindrar värmebildning i silon.
Börja med en tunn mikrofilm
Vi rekommenderar att du börjar med en tunn mikrofilm, även kallat vakuumfilm, som klistrar sig över fodret i silon. Denna film är en mycket billig investering för att säkra ensilagets kvalitet och näringsvärde. I nästa steg läggs den tjockare silofolien ovanpå. Till sist en kraftig täckväv för att skydda silon från väder och angrepp.
Vilken plast använder man till plansilo?
Du ska använda det vi kallar för plansilofolie. Det finns ett par olika varianter och tjocklekar på denna plast. Detta är en typ av plast som är både tunn och stark. Denna plast är följsam och enkel att lägga ut, och givetvis tryggar och bevarar den foderkvaliteten. Hos oss hittar du plansilofolie i 115 och 150 my. Trots tjockleken på endast 115 my klarar den tuff hantering när du ska täcka din plansilo. Tack vare att folien är tunnare blir syreläckaget mellan skarvarna färre. De speciellt utvecklade råvarorna i plasten får en 115 my plansilofolie hållfastighetsvärden som är mycket bättre än de flesta 150 och 200 my tjocka plasterna. Folien är extra stark och seg och har en punkteringsstyrka på över 400 DT.
115my eller 150my?
Tjockleken 150my kommer från början från Tyskland där det är en norm att använda den tjockleken, något som Sverige hängde på. Om du bara tänker lägga ett lager är 150my att rekommendera. Under senare år har det i Sverige kommit 115my tjock plansilofolie vilket har sina fördelar. Den är nämligen betydligt smidigare att arbeta med men den är lika stark som den tjockare plasten.
Säkerställ plastens placering med sandsäckar
För att säkerställa att plasten håller sig på sin plats är det en billig investering att investera i sandsäckar. Våra sandsäckar är hållbara och har ett praktiskt handtag för att enkelt kunna förflyttas. Denna säck fyller du sedan med sand eller grus och sedan har du ett mycket bra skydd mot vinden.
Täckning av silon har två viktiga uppgifter
Täckning av silon har två viktiga uppgifter. Dels att utestänga luften (syret). Och den andra uppgiften är att motverka värmestress som betyder förhöjd temperatur i silon.
Plansilofolie av hög kvalitet löser både problemet med syre- och värmebildning. Det är dessutom viktigt att tynga ner plasten så att den inte kan ligga och fladdra och pumpa in luft. En kraftig täckväv ger ytterligare skydd mot foderskador.
Andra användningsområden
Plansilofolie har flera olika användningsområden utöver att täcka foder i ett plansilofack. Denna typ av folie kan bland annat användas för att täcka mark vid odling. Den ger ett bra skydd mot frost och det är vanligt att denna folie används som skydd för bland annat rovor. Ett annat användningsområde inom odling är faktiskt att döda ogräs med hjälp av plansilofolien. Den funkar med andra ord utmärkt på ett flertal olika områden.
Sammanfattning plansilo och plansiloplast – hur fungerar det?
- Plansilo och plansilofack är en riktigt bra och långsiktig lösning för större lantbruk
- Du kommer att göra av med mindre mängd plast jämfört med om du skulle göra rundbalar.
- Produkter som används kallas hos oss Powerfolie
- Mikrofilmen är en billig investering att använda som första lager
- Sandsäckar håller plansiloplasten på plats